A klinikailag sokoldalú EPIC ™ az egyetlen dióda lézer három egyedülálló terápiás funkcióval:


Pontos irányítást biztosít szövetvágásra különböző eljárásoknál és szöveti biotípusok számára. Tisztább vágásokat ejthetünk, hatásosabb a vérzéscsillapítás és növeli a beteg komfortérzetét.
Gyorsabb, mint bármely más Office fehérítő rendszer. A fehérítő eljárás mindössze 20 perces kezelés idő alatt átlagosan 4-6 árnyalatot fehérít.
Terápiás fájdalom kezelést biztosít non-invazív módon (anélkül, hogy sejtkárosodást okozna).

Kezelések

Lézeres fogfehérítés 20 perc alatt

A fogaink idővel elveszíthetik természetes fehér színüket a kávé, tea, vörös bor fogyasztása, dohányzás vagy egyéb okok miatt. Az EPIC lézeres fogfehérítési technológiája nem csak esztétikus, de gyógyászati előnyökkel is szolgál. Az EPIC új technológia még a lézeres fogfehérítés területén is új, mindössze pár éve van jelen. Gyorsabb, mint bármely más Office fehérítő rendszer. A fehérítő eljárás mindössze 20 perces kezelés idő alatt átlagosan 4-6 árnyalatot fehérít.
 • Gyorsabb, mint bármely más Office fehérítő rendszer
 • Mindössze 20 perces kezelés
 • Átlagosan 4-6 árnyalattal fehérebb fogak
 • Nem jelentkezik fogérzékenység
 • Nem sérül a fogzománc és nincsenek mellékhatások
A lézeres fogfehérítés egy nagyszerű módja a fogfehérítésnek. Alapvetően a páciensnek nem kell semmit sem tenni, bejön a rendelőbe, leül a fogorvosi székbe, mi előkészítjük a fehérítendő területet, a szájba ajakterpeszt helyezünk be, amely védi az ajkakat a kezelés során, egy speciális géllel kenjük be a fogakat, majd elkezdjük a fehérítési folyamatot. A lézerfény kezelés nagyjából 8 percet vesz igénybe, amely idő alatt több árnyalattal fehérebb fogakat kaphatunk.

Az EPIC Biolase fogfehérítésnek talán az a legjobb része, hogy itt nem jelentkezik fogérzékenység a kezelés során, így azok a páciensek is, akik érzékeny fogakkal rendelkeznek, igénybe vehetik a kezelést. A rövid ideig tartó kezelés miatt nem sérül a fogzománc és nincsenek mellékhatások. Hosszú távú eredménye a fogfehérítésnek mindenkinél más, valamit függ attól is, hogy a kezelés után mennyi idő elteltével fogyasztunk olyan italt vagy folyadékot, ami elszínezheti a fogainkat. Általában 24 órát érdemes várni.

Herpes által okozott laesiok kezelése

A herpeszt a herpes simplex vírus okozza, melynek lappangási ideje akár több év is lehet. A fertőzöttség az idősebb korosztályban eléri a 80%-ot. Tünetei viszkető feszítő érzéssel kezdődnek, melyet apró hólyagok kialakulása követ. A hólyagok egy-két napon belül felszakadnak, majd pörkösödve gyógyulnak. A gyulladásos folyamatot fájdalom és az ajkak funkciózavara kíséri (nehezített beszéd, evés korlátozottsága stb.), mely a munkavégzésben és a mindennapi életben is sok problémát jelent.
A herpesz tünetei egy-két hét után múlnak el, lézeres kezeléssel viszont nagymértékben meggyorsítható a gyógyulási folyamat, főleg, ha idejében, az első panaszok, a feszülés, a viszketés megjelenésekor kezdjük el a terápiát. Ilyen esetben két-három nap alatt megszűnnek a tünetek, s nem fejlődik ki a herpesz. A kezelés fájdalommentes, valamint a lézernek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása van. Akit úgynevezett visszatérő herpesz gyötör, annál a kezelés hatására a kiújulás sűrűsége változik, vagyis sokkal ritkábban tér vissza a herpesz.

Aftás fekély kezelése

Az afta az emberiség több mint 60%-át érintő betegség. A kialakult seb sárgás-fehér színű gyulladással körülvett hámhiány, általában 7–10 napig tartó, fájdalmas, 1–3 hét alatt múló elváltozás. Az afta gyógyulása jelentősen gyorsítható (4–5 nap alatt) lézeres fertőtlenítéssel.

Először, kauterizáljuk (kiégetjük) az idegvégződéseket, ezáltal megszüntetjük a fájdalmat és a beteg jobban érzi magát. Másodszor, biostimuláljuk a területet, ami felgyorsítja, javítja és elősegíti a gyógyulást. Ennek következtében a laesio gyorsabban gyógyul, mintha kezelés nélkül gyógyult volna.

Fogak érzékenységének csökkentése

Az fogérzékenység kialakulásakor a fogbél – pulpa, ideg – kicsi csatornákon keresztül kapcsolatba kerül a szájüreggel, vagyis a “külvilággal”. A dentinben futó csatornák a zománc, a gyökércement és az íny által vannak lezárva. Fogszuvasodáskor viszont a zománc kopásának hatására ezek a csatornácskák szabaddá válnak, de az is előfordulhat, hogy a fogíny visszahúzódik. A szuvas fogak a helyi zománchiány miatt válnak érzékennyé. A szabaddá vált dentinfelszín a külső ingerekre fájdalommal reagál.
Fogászati szonda segítségével megkeressük, hogy pontosan honnan ered az érzékenység és megkérjük, hogy a páciens 1‐től 10‐ig terjedő skálán értékelje az érzékenységet. Az érzékeny fog kezelése 90 másodpercet vesz igénybe. A kezelésnek a hatásmechanizmusa a dentinfolyadék kiszárítása, ami megnöveli a viszkozitását és közelebb vonzza a pulpakamrához, tehát távolabb a fog külső felületétől, és így a mechanikai vagy termális stimulusoktól.

Esztétikai célú koronahosszabbító műtét

A koronahosszabbító műtét során kis mennyiségű csontszövetet távolítunk el, korrigáljuk a csont kontúrját. Az íny tapadása így lejjebb (felső fogaknál feljebb) kerül. A szájüregben látható fog koronájának hossza ezáltal nagyobb lesz, ami már alkalmas egy fém-kerámia vagy teljes kerámia korona elkészítésére, így meg tudjuk menteni a fogat.

Tályog kezelése – bemetszés és eltávolítás

A tályog olyan gennyel telt terület a szájüreg valamely részén, ami fájdalomhoz, arc- és ínyduzzanathoz, lázhoz vezethet. A genny általában fehérvérsejteket, elhalt sejteket és baktériumokat tartalmaz. A tályogot a dióda lézer segítségével kíméletesen meg lehet nyitni majd lecsapolni. Ha sikeres volt a leszívás a lézert pulzált módban használva csökkentjük a tályogban hátramaradó patogének (kórokozók) számát.

Fájdalom terápia

Az EPIC dióda lézer terápiás fájdalom kezelést biztosít non-invazív módon (anélül, hogy sejtkárosodást okozna). Az élőszövetekben biostimulációs, sebgyógyítást gyorsító hatást hoz létre,valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Fokozza a kezelt szövetek regenerációs képességét, javítja a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését, az ellenanyag-termelést, a vérkeringést.

A lézerterápia gyógyszerekkel, fizikoterápiával jól kombinálható. A 15-20 percig tartó lágy-lézer kezelés fájdalommentes és többször ismételhető. A terápiának szakavatott kezekben nincsenek mellékhatásai.

Biológiai hatásai:
 • a sejtszaporodás
 • a sejtregeneráció
 • az immunrendszer fokozása
 • gyulladáscsökkentés
Klinikai hatásai:
 • fájdalomcsillapítás
 • ödéma-csökkentés
 • sebgyógyulás gyorsítása
 • izomfeszülés csökkentése
Alkalmazási területe a fogászatban: szájnyálkahártya-gyulladás és sérülés esetén, fogínygyulladáskor, traumás szájfájdalmak enyhítésére használható.

Frenumok eltávolítása

 • Mandibularis (állkapocshoz tartozó) labialis (ajak felőli) vagy buccalis (archoz tartozó) frenumtapadások
  A labialis frenulum (ajakfék) egy kemény nyálkahártyaredő, amely az ajkakat köti az ínyhez, és nagyon kifejezett lehet. Ha közel kerül a fogakhoz a középső vonalon, fennáll annak a lehetősége, hogy túl nagy lesz a távolság az első metszőfogak között gyermekkorban, valamint időskorban protetikai kezeléseknél akadályozhatja a protézis helyes fekvését. Ilyen esetekben szükséges lehet a frenulum eltávolítása.
 • Lingualis (nyelvhez tartozó) frenum

  A lingualis frenulum (nyelvfék) egy kemény nyálkahártyaredő, amely összeköti a nyelvet a szájfenékkel és fékezi annak mozgását. Gyermekkorban a szabálytalan nyelvfék a nyelv funkcióinak enyhe zavarát okozhatja, és amennyiben komolyabb zavarok észlelhetők, szükséges átvágni. A fogatlan pácienseknél a túlzottan kifejezett frenulum lehetetlenné teszi a stabil protézis kiépítését, mert a nyelv minden mozdulata megemeli a pótlást. Ilyen esetekben szintén javallott a frenulum átvágása/ eltávolítása.

 • Maxillaris (felső állkapocshoz tartozó) labialis frenum

Gingivoplastica, gingiva retractiója lenyomatkészítéshez – barázda megnyitása

Az EPIC dióda lézer a konzerváló (fogmegtartó) fogászati beavatkozásokat jelntősen megkönnyíti. Az előkészületek során a fogakat fedő ínyszöveteket egyszerűen el lehet távolítani és egyúttal megvalósul a vérzéscsillapítás is. A rossz ínyviszonyok veszélyeztetik a restauráció pontosságát, az ínybarázda tágítása segít, hogy pontos lenyomatatot készítsünk. Nincs szükség többé a retrakciós fonalakra. Ezekkel a beavatkozásokkal a konzerváló fogászat eredményei megbízhatóbbak valamint a bevatkozás sokkal kevesebb stresszel jár, élvezhetőbb mind a fogorvos, mind a páciens számára.

Biopszia és fibromák eltávolítása

A Fibroma nagyon gyakori elváltozás a szájüregben, mely általában a fogsorzáródási vonalban az orca nyálkahártyáján, alsó-felső ajkon vagy a nyelvcsúcson alakul ki folyamatos harapdálás miatt. A fibroma könnyedén eltávolítható lézeres kimetszéssel, valamint indokolt esetben szövettani vizsgálatra küldjük a rosszindulatú folyamat kizárása végett.

Vérzéscsillapítás

A lézersugár kitűnő, műtét közbeni vérzéscsillapító hatása révén, valamint a műtét után tapasztalható jó sebgyógyulás, minimális oedema és fájdalom miatt rendkívüli előnyökkel bír.
A szájsebészeti műtét után nincs vérzés, a műtéti sebet a legtöbb esetben nem kell összevarrni, nincs utófájdalom és sokkal gyorsabb, valamint hegmentes a sebgyógyulás.

Operculectomiák, ínyhiperplázia – excízió és/ vagy rekontúrozás

Az ínymegnagyobbodás számos irritáló tényező hatására bekövetkező szöveti reakció. Leggyakoribb formája a gyógyszer okozta ínyhiperplázia, de lehet genetikai hajlam alapján kifejlődő, gyulladás okozta kötőszöveti túlburjánzás, de akár krónikus vagy akut leukémia következménye is, komoly nehézségek elé állítva ezzel a fogorvost.
Az EPIC dióda lézer segítségével a részben vagy teljesen fedett fog vagy fogak fölött található szövetet könnyedén el lehet távolítani.

Endodontális csatorna fertőtlenítése

A gyökérkezelés elvégzését követően és a tömés előtt az EZ Lase a gyökércsatorna további fertőtlenítésére alkalmazható.

Antimikrobiális fotodinamikus terápia (APDT)

Napjainkban sokunknál jelent problémát az ínyvérzés, parodontális (fogágy) betegség, így ebből adódó kellemetlen lehelet. Az ínygyulladás kialakulásának hátterében leggyakrabban a baktériumok elszaporodása áll. A számos teljesen ártalmatlan bacilus mellett olyan fajok is megtalálhatók fogainkon, melyek az ínygyulladásért vagy fogszuvasodás kialakulásáért felelősek. A száj pH-ja savas közegbe tolódik át, így a fogazat jobban ki van téve az ásványianyag vesztésnek. Az APDT kezeléssel a célunk a szájflóra normalizálása.
Az APDT kezelés egy fertőtlenítő eljárás, melynek hatására a baktériumok nagyjából 97% -a elpusztul. A fertőtlenítéshez szükség van megfelelő hullámhosszú lézerfényre és festékanyagra. A festékanyaggal megfestésre kerülnek a fog és a foggyökér környezetében lévő baktériumok. A lézerfénnyel megvilágítva szabad oxigéngyökök szabadulnak fel, aminek toxikus hatása révén elpusztulnak a megfestett baktériumok.
A kezelés előnyei:
 • fájdalommentes
 • nincs allergizáló anyag
 • lokálisan hat
 • nem szükséges az antibiotikum használata
 • a baktériumok nagy százaléka (97%) elpusztul
 • lerövidül a gyógyulási idő
 • az íny visszanyeri feszességét, így jobb közérzetet biztosít

A kezelés lépései:

 • Állapotfelmérés – Kiindulási állapot felmérése, rögzítése. Szükség esetén panoráma röntgen készítése.
 • Alapos higiénés tisztítás – fogkövek, lepedék, biofilm eltávolítása. Szükség esetén a művelet ismételhető, mindaddig, míg megfelelő higiénés állapotot nem érünk el.
 • A baktériumok megfestése – fecskendőből metilenkékkel vagy toluidinkékkel kell a tasakokba,illetve a kezelendő területre juttatjuk.
 • Megvilágítás lézerfénnyel – a gerjesztett állapotban lévő festékmolekulák energiaátadása következtében a környezetében lévő oxigénmolekulából erősen toxikus szabad gyökök keletkeznek, és bekövetkezik a baktériumsejek degenerációja, tehát elpusztítása. Az eljárás helyben zajlik a környezetre nézve nincs károsító hatás.
 • Terület megtisztítása – A kezelés végén a területet ismét megtisztítjuk.