Az implantátumok elterjedésével és sikeres felhasználásával, egyre jobban háttérbe szorulnak a kivehető fogsoros, teljes vagy részleges protetikai rehabilitációk. Ennek alapján a sikerek növelése érdekében, számtalan kutatáson és fejlesztésen estek át az évek folyamán, a különböző technológiákkal készült implantátumok. Az egyszerű esztergálttól a homokfújt, savazott, lézerezett vagy éppen a többféle bevonatot tartalmazó felszínektől, a különböző menetmagasság és menetsűrűségen át, számtalan tipusú implantátum van forgalomban. Önmagukban mindegyik magában hordozza a siker kulcsát. A legújabb kutatások és technológiák kimutatták, a még eredményesebb csontosodás eléréséhez használható módszereket.

Piezo vs. fúró!!!

Még napjainkban is a legtöbbet használt technológia az implantátum helyének az u.n. fészeknek a fúróval való kialakítása. Mint a mellékelt kép baloldalán is jól látható, mint minden anyagot, ha nedves közegben fúrunk, forgácsolunk, a keletkezett anyag törmelék, krémes állagként felkenődik a falakra is. ( kiszáradt iszapos tó képét mutatja).

piezo_vs_furo

Egy kemény anyag esetében, ez nagy nyomással kimosható, de a csontból mely szivacsos szerkezet, nem lehetséges. Ez a felnedvesedett, krém állagú csonttörmelék, belekenődik a falakba a csontgeredák köze. Ahhoz, hogy az implantátum össze csontosodjon az őt körülvevő csonttal, új érhálozatra és u.n. oszteoblasztokra, csontépítő sejtekre van szükség, számos más, a gyógyulást befolyásoló elem mellett. Mindehhez, hogy a gyógyulás és csontosodás beindulhasson, előtte ezt a krém réteget, a csont bontó sejteknek el kell dolgozniuk a környezetből. Ez fiziológiás körülmények között duzzanattal, fájdalommal és hosszabb gyógyulási idővel jár. Egy 5 mikrométeres nagyításban a mellékelt kép jobb oldala, jól látható, hogy a piezo technikával készült fészek esetében, mennyire tisztán kivehetők a csontgeredáknak sértetlen állapota, a kék nyílakkal ábrázolt helyeken, a szabadon maradt kis vérerek, összevetve a kép baloldalával, ahol nem látható egy sem. Ennek a legkorszerűbb technológiának köszönhetően, minimálisra csökkennek a sebészeti beavatkozásokat követő kellemetlen utóhatások. Duzzanat, fájdalom, gyulladás, stb. A gyógyulási idő, az azonnali új érhálozat kialakulásának köszönhetően, 4x rövidebb. Azonnal beindul a csontosodás, ugyanis az ér hálózaton keresztül, azonnal ott vannak az építő, gyógyító sejtek, elemek. A photofunkcionalizálásnak köszönhetően a csontosodási arány átlag 53 %- ról 98,2 % ra emelkedett, 4x gyorsabb gyógyulási idő alatt és fele annyi idő után terhelhető, mint korábban.

Hónapokra lefordítva az időket, még csontpótlas esetén is amikor külön két fázisban történik a kezelés és nem egyidőben, (első körben csont építés, 2. körben implantálás), a minimális 12 hónap helyett már 6 hónap után terhelhető. Egy fázisos beavatkozás esetében, az eddigi 6 hónappal szemben már 3 hónap után terhelhető és pótolható a hiányzó fogazat.

A-PRF+ i-PRF

A vérből kinyerhető fehérvérsejtekben gazdag plazma felhasználásával, számos irányított szövet regeneráció lehetséges, legyen ez lágy vagy éppen csontszövet. Szerepe egy váz szerkezetet biztosítani mindazon a csontosodáshoz szükséges vagy éppen lágy szövet sejteknek, melyek odavándorólnak és proliferálnak, biztosítani az új érhálozat kialakulását. Allográf tipusú csontpótlóval összekeverve, nagy felületek csontpótlására alkalmas, ugyanis az i-PRF hozzáadásával 15-30 másodpercen belül egy szilárd csontos képlet keletkezik, mely nem mozdul el a helyéről és lehetővé teszi a két fázis egy időben való alkalmazását. Mivel ebben a kocsonya szerű anyagban az új érhálozat nagyon gyorsan kialakul, az u.n. angiogenézis azonnal beindul, így közvetlen a műtéti beavatkozást követően megkezdődik a gyógyulás, a csontosodás.

PRF

Alkalmazható állcsont gerinc, fogmeder pótlásra, arcüreg feltöltésre vagy éppen lágyrész sérülések, íny visszahúzódások, fekélyek kezelésére. Már 50 ml. vér felhasználásával elkerülhető mesterségesen előállított, igen költséges nagyobb mennyiségű csontpótló, illetve membránok használata. Továbbá a szervezet saját anyagát sokkal jobban befogadja és hasznosítja, mint idegen, mesterségesen előállított anyagokat.